Żółty barwnik odpowiedzialny za raka?

Żółte słodycze, napoje, sosy… Wyglądają bardzo apetycznie, kolor zachęca do spróbowania. Ale czy warto?

Żółcień chinolinowa (E104) jest bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Wiele krajów nawet zakazało używanie tego barwnika, m. in. USA, Japonia, Norwegia, Australia, Kanada. W Polsce jest wciąż legalny.

Jest to organiczny związek chemiczny, może pochodzić od zwierząt lub być wytwarzany syntetycznie. Dziennie można spożyć 0,5 mg/kg masy ciała tego barwnika.

Gdzie możemy znaleźć żółcień chinolinową?

  • napoje bezalkoholowe i dla sportowców
  • lody
  • galaretki
  • tabletki na kaszel

Jest używany nie tylko w produktach spożywczych, ale też w kosmetykach! Uważajmy na szminki, produkty do włosów, pasty do zębów, mydła, wody kolońskie.

Co może powodować:

  • objawy alergiczne, takie jak: astma, wysypka, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, wstrząs anafilaktyczny
  • nadpobudliwość u dzieci, ma wpływ na komórki nerwowe
  • raka wątroby i nerek
  • spożyty w czystej postaci podrażnia układ oddechowy lub nawet uszkodzenie płuc

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu powyższych informacji, odłożysz z powrotem na półkę produkt zawierający ten składnik. Na szczęście ma on wiele alternatyw.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *