5 produktów miesiąca – kwiecień

Tym postem rozpoczynam cykl, w którym co miesiąc będę polecać 5 zdrowych produktów.


1. Kiszonki

Ogórki Kiszone, Kiszonki, Zielone, Ogórki, Ogórek

Długo można by wymieniać korzyści, które daje nam jedzenie kiszonej kapusty czy ogórków. Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w naszym organizmie (to bardzo ważne, jeśli zażywamy czasem antybiotyki) i zmniejsza ilość ‚złego’ cholesterolu. Są też źródłem dużej ilości witamin, są niskokaloryczne. Udowodniono też, że pomagają nam w pozbywaniu się wszechobecnych toksyn. Szczególnie polecam w sezonie przeziębieniowym. Kiszonki zasługują na osobny post, który kiedyś na pewno pojawi się na jemyswiadomie 😉

2. Kasza jaglana

Longshan Kasza Jaglana, Udziału Społeczności

Zdecydowanie najzdrowsza z kasz – zawiera witaminy z grupy B i żelazo. Działa odśluzowująco, dlatego pomaga zwalczać przeziębienie, katar. Jest dobrym źródłem lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację. Kasza jaglana może odkwasić nasz organizm (zakwaszony przez picie kawy, herbaty, alkoholu, jedzenie produktów z mąki pszennej, mocno solonych, słodyczy i wiele wiele innych). Jest to jeden z produktów antynowotworowych.


3. Szpinak

Zielony, Pochlebca, Liściowe, Zieloni, Szpinak, Pić

To produkt, który może pomóc zwalczyć anemię (mnie pomógł), dzięki zawartości żelaza, ale również witaminy C. Mimo że produkty mięsne zawierają więcej żelaza niż roślinne (na ogół), to witamina C zawarta w szpinaku ułatwia jego wchłanianie. Odkryto również, że szpinak zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona. Ciekawostka: ponieważ zawiera antyoksydanty (które zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów), jest szczególnie polecany osobom palącym papierosy.


4. Rzeżucha

Rzeżucha, Zioła, Chleb Ser, Chleb, Chleb Pokrycie, Siać

Myślę, że to dobry produkt na kwiecień. Brakuje jeszcze polskich sezonowych warzyw i owoców, a rzeżuchę możemy z powodzeniem zasiać w domu na parapecie i po kilku dniach jeść – według mnie to jej największą zaleta. Nie zawiera żadnych szkodliwych składników, bo przecież sami ją wyhodowaliśmy. Kiełki są ogólnie bardzo zdrowe, bo mają więcej witamin. Rzeżucha jest bogata w witaminę C, jak również beta-karoten i witaminę urody – witaminę A, która poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak szpinak, zawiera żelazo, a oprócz niego wapń i magnez, a zatem wpływa pozytywnie na mięśnie i kości. Obniża poziom cukru we krwi.


5. Miód

Miód, Cynamon, Miska, Miód Pszczeli

Miód jest produktem – hm – trochę kontrowersyjnym, gdyż jest cukrem, a cukrów jak zapewne każdy wie, w naszej diecie jest za dużo. Myślę jednak, że warto skupić się na jego dobrych stronach. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a więc pomaga walczyć z przeziębieniami. Oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na serce i cały układ krwionośny, obniżając ciśnienie krwi. Mimo dużej ilości cukrów, nie powoduje próchnicy, bo zawiera nadtlenek wodoru. Dodatkowo polecany w chorobach układu moczowego. Jeśli masz do wyboru cukier i miód – wybierz bez zastanowienia miód. Kupuj tylko sprawdzony, prawdziwy miód!
Uwaga! Jest to jeden z trzech produktów całkowicie zakazanych dla niemowląt.
Oczywiście każdy rodzaj miodu charakteryzuje się innymi właściwościami, ja podałam tylko te ogólne, które dotyczą każdego rodzaju.

Jak widać, zdrowa dieta nie musi być droga ani wyszukana – z pewnością znajdziecie mnóstwo przepisów z powyższymi produktami. Szczególnie polecam kiszonki, pewnie każda mama czy babcia chętnie podzieli się z wami jakimś słoikiem domowych kiszonych ogórków 😉

Mam nadzieję, że cykl wam się podoba i zapraszam do czytania kolejnych postów już niebawem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *