Jak szkodliwy jest aspartam?

Czym jest aspartam?
Aspartam – organiczny związek chemiczny, ester metylowy dipeptydu Asp-Phe.
Stosowany jako sztuczny środek słodzący w produktach spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii, jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi. Jest też stosowany przez diabetyków, podobnie jak wiele innych słodzików, nie wpływających na wytwarzanie insuliny po spożyciu.

Czy aspartam powoduje nowotwory?
Badania nie potwierdziły, by aspartam zwiększał ryzyko zachorowania na nowotwory, również guzów mózgu. Badania, które wskazywały taką zależność posiadały błędy metodologiczne, a dodatkowo podczas ich wykonywania były podawane bardzo duże ilości aspartamu.
W świetle obecnych danych naukowych nie można stwierdzić, czy picie napojów z aspartamem zwiększa ryzyko nowotworów krwi. Badanie przeprowadzone z udziałem 474 tysięcy osób nie stwierdza takiego związku.
Z kolei inne badanie pokazało, że picie napojów z aspartamem w przypadku mężczyzn zwiększa ryzyko zachorowania na chłoniaka nieziarniczego, ale to samo badanie pokazało, że również spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko choroby.
Sami autorzy podkreślają, że nie znaleźli odpowiedzi, czy rzeczywiście napoje z aspartamem mogą zwiększać ryzyko zachorowania na chłoniaka i potrzebne są dalsze badania.

Aspartam i otyłość
Sztuczne środki słodzące są zwykle postrzegane jako alternatywa dla cukru, który (zdaniem większości ludzi) spożywany w nadmiarze jest sprawcą przyrostu masy ciała, oraz zaburzeń metabolicznych takich jak cukrzyca. Jednak wiele badań naukowych potwierdziło, że substancje chemiczne, takie jak aspartam, mogą być bardziej szkodliwe, ponieważ przyczyniają się do wzrostu masy ciała w sposób niezwiązany z kaloriami.
W czasopiśmie Appetite ponownie w 2013 roku opublikowano badanie, którego wynikiem było stwierdzenie, że w porównaniu do sacharozy w postaci cukru, aspartam jest rzeczywiście gorszy pod względem promowania przyrostu masy ciała. Podobne badania opublikowane w Journal of Yale stwierdziły, że aspartam zaburza naturalną produkcję hormonów w organizmie, zwiększając zarówno apetyt i łaknienie cukru.

Aspartam – skutki uboczne
Skutki uboczne aspartamu są różnorodne. Regularne spożywanie może powodować przede wszystkim takie dolegliwości, jak:

-bóle i zawroty głowy,
-nudności,
-wysypka,
-częstoskurcz serca,
-drętwienie oraz skurcze mięśni,
-przybieranie na wadze
-trudności z oddychaniem,
-bezsenność,
-zawroty głowy,
-depresje,
-problemy z widzeniem,
-bóle stawów
-utratę smaku.

Wszystkie podane objawy są klasycznymi objawami zatrucia po przedawkowaniu aspartamu. Mogą się pojawić już po wypiciu litra napoju z dodatkiem tego słodzika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *